Känsloförpackningar

 

 

 

Det finns många olika sätt att förmedla känslor och på ett eller annat sätt hänger upptagningen samma med våra sinnen. Vi känner in känslor genom att slå på våra receptorer. Det kan vara genom beröring, en strykande hand eller en fallande tår. Det kan vara ett ljud av förfäran eller en suck av lättnad.

Vår syn som ständigt matar oss med intryck är en självklarhet, medan doften och smaken kanske inte är lika obestritt. Men visst kan en viss doft generera en känsla! De flesta har väl upplevt förnimmelsen av en svunnen upplevelse bara på grund av att en passerade människa valt samma doft som personen vi delat minnet med. Det samma gäller även smaken där mormors köttbullar kan framkalla den varma känslan personen bakom kreationen har omslutit oss i.

Dessa minnen och förnimmelser som fångats upp genom perception och kognition är den ena sidan av det emotionshistoriska spektret, där det ögonblickliga i sin minsta beståndsdel fångas upp. Motpolen är de långdragna strukturerna, teorierna kring hur vi människor beter oss, det som ger mig ett ramverk för mig att överhuvudtaget kunnat dra trådar och linjer tvärs igenom denna djungel av känslouttryck.

För hur intressant och givande teorin än är, kan man inte förlora förankringen i just de faktiska uttrycken av känslor. Det är lätt att ryckas med i abstrakta resonemang, men utan realiteter, riskerar teorierna att flyta iväg och förlora sin verkliga relevans. Man får alltså inte glömma bort att se till hur känslorna är förpackade, för det är där vi hittar den verklighet vi ämnar studera.

 

Skärmavbild 2013-03-29 kl. 21.24.21

Liberty + Justice = sant?

Det händer grejer i USA. HD prövar möjligheten att riva upp lagen kring att äktenskap endast kan/ska/bör ske mellan en man och en kvinna. Utfallet kommer först i sommar och potentiellt skulle synen på  äktenskap i den amerikanska kontexten då skrivas om. Argumenten haglar kring moral, frihet och juridik. Debatten som pågår kommer vara ambrosia för framtidens emotionshistoriker, emotiven och juridiken går hand i hand. Just sayin’.

Skärmavbild 2013-03-27 kl. 11.26.59

Empati? – Nej tack, jag har slutat.

Ordet empati finns inte med i Svenska Akademiens ordbok eftersom bokstaven E skrevs in under tidigt 20-tal (jag tror det var 1922). Tydligen var ordet inte ett vidare förekommande ord vid den tiden och därav hann det inte komma med i det tryckta bandet. Däremot finns det som hastigast nämnt i Svenska Akademins Ordlista ( observera lista, inte ordboken, blandar man ihop dem blir dem lite purkna). I alla fall, definitionen av empati är förmågan till inlevelse i andra människors känslor. Ordet kommer ur grekiskan och har innebörden att visa medkänsla. Ett närliggande ord till empati är sympati, men dess innebörd inkluderar även att känna för någon, inte bara med någon.

Det finns ganska så mycket forskning som gjorts på empati inom det psykologiska fältet och det är inte något jag satt mig in i än. Men empatibegreppet kittlar min tankeverksamhet.

Skärmavbild 2013-03-23 kl. 12.21.14Vilken funktion har empatin egentligen för oss som människor och vad skulle vi vara utan den? Skulle vi kunna föreställa oss en värld där den empatiska förmågan helt upphört att existera?

Olika tider injicerar olika innebörder i begrepp och känslodeklarationer som gör avtryck i det socio-politiska landskapet. Detta gäller så klart även empatin.  Hur pass inlärt är detta emotiv, att känna med andra? I så fall gäller det att upprätthålla den inlärningen. Ifall man vill leva i en empatisk tillvaro.  Vad skulle hända om vi en dag tycker att vi klarar oss utan denna känsla och avslutar doseringen, eller än värre, inte ens märker att den försvunnit? Då vill inte jag vara med och leka längre.

Vårkänslor är uppsatskänslor

Jag håller på att arbeta med mitt examensarbete som (så klart) har en känslohistorisk förankring. Alla som skrivit på ett liknande projekt, motsvarande ett halvårs heltidsarbete, borde ha känt det jag känner just nu: jakten på nästa avslutade paragraf ackompanjerat av den ökade pulsfrekvensens dunkande ljud. Och frustrationen då stigen framför en ligger försjunken i tjock dimma så att man i desperation kraschar tankeklustren in i varandra för att försöka skapa en ny verklighet (inte helt olik den som Big Bang en gång i tiden genererade) för att hitta rätt igen.

Ja det här är något alla som skrivit på ett examensarbete borde kunna känna igen sig i, i alla fall om de befinner sig i en liknande sociokulturell kontext som mig och i samma historiska tid! Back in the days, när disputanterna snarare använde metoden copy + paste  för att generera en produkt var kanske emotiven något annorlunda. Hmm, nästa forskningsprojekt kanske?!

Nä förresten, det är lite för modernt för min smak, men det hade absolut varit intressant läsning!

Skärmavbild 2013-03-19 kl. 10.00.53

Tillbaka till verkligheten Johanna, dags att producera enhörningar och stjärnstoff!

Kärlek.

Om kärlek är en universell känsla som alla människor kan uppleva i vår tid, borde det samma gälla för människor längs den historiska tidsaxeln.

Men om känslor är en konstruktion, skapad av det rådade socio-kulturella klimat den verkar inom, så behöver den starka känslan av kärlek som vi upplever inte existera i andra tider, eller ens i andra samtida samhällen.

 

Gideon Sundback

Skärmavbild 2013-03-11 kl. 14.09.00Det här är Gideon. Gideon Sundback. Han hittade på något som du garanterat kommer i kontakt med dagligen. 1913 sökte han nämligen patent på det moderna blixtlåset. Det var en utveckling av Elias Howes ursprungliga ”draglås”.

I början användes blixtlåset främst som förslutning av skor och tobaksväskor och det dröjde en så där tjugo år innan det tillämpades inom klädindustrin. Hans föräldrar var förresten smålänningar och Gideon emigrerade till USA 1905. Så om du har efternamnet Sundbäck och kommer från jönköpingstrakten kan det nog vara värt att göra lite släktforskning!

Den 8 mars 1910 firades internationella kvinnodagen för första gången. Syftet var att få igång debatten kring det faktum att kvinnor inte fick lov att rösta och var således inte fullvärdiga medborgare i ett samhälle. I Sverige ändrades det först 1919 och genomfördes för första gången i valet 1921.

Skärmavbild 2013-03-07 kl. 23.00.15

Det tycker jag är värt att fira.

Conrad och friheten

Idag drömmer jag om Berlin. Därför vill jag ägna en liten stund åt Conrad Schumann. Det här är Conrad:

Skärmavbild 2013-03-07 kl. 15.05.20

Den 15 Augusti 1961, två dagar efter det att Sovjet beslutat sig för att uppföra en mur mot väst, tog gränsvakten sats och skuttade över den provisoriska gränsen som markerades med taggtråd. När han tagit mark i väst tappade han sitt vapen och tio steg senare satt han i en bil på väg bort från gränsen. Conrad var 19 år gammal. Beslutet var ett infall, inte ett välplanerat flykt försök. Han ville bara inte bli instängd. Den ikoniska bilden ”The leap of freedom” blev ett propaganda verktyg i det kalla kriget, och än idag pryder den många väggar (bland annat en av mina).

Hur blev då Conrads liv, fick han den frihet som han så starkt sammankopplades med? Spontant svarar jag nej på den frågan (utan att djupare ha undersökt hans levnadsöde). De första åren efter det att hans kändiskap lagt sig spenderade han mestadels i sällskap med alkohol. Den enda kontakten han kunde ha med sitt tidigare liv och sin familj var genom sporadisk brevväxling. Han flyttade ut på landet och skaffade sig en familj. Conrad Schumanns liv var till ända redan år 1998, då han efter ett familjegräl hängde sig i ett träd. Det var hans fru som hittade honom.

Både missbruket och självmordet skulle kunna betraktas som en viss typ av frihetsutövande. Rätten att bestämma över sitt eget liv osv. Men det var inte den typen av frihet som ikonen på bilden var tänkt att generera. Eftersom denna mörkare sida av historien inte är vida spridd, så kommer hjältebilden av honom leva kvar.

Vad är frihet, om inte en bal på slottet.